• Home
 • /
 • Huolto
 • /
 • Nämä remontit vaikuttavat asunnon hinta-arvioon

Nämä remontit vaikuttavat asunnon hinta-arvioon

Open house

Oletko myymässä asuntoasi? Helpoin tapa myydä asunto on soittaa alueen suurimmalle kiinteistövälitystoimistolle ja antaa välittäjän hoitaa kaikki puolestasi. Jos hinta on kohdillaan – eli tarpeeksi halpa – voi asunto mennä kaupaksi hyvinkin nopeasti.

Jos olet valmis panostamaan, voit saada asunnostasi paremman hinnan. Muista myös välityspalkkiovertailu. Ison kiinteistövälitystoimiston välityspalkkiot voivat olla kalliimmat kuin jonkun pienemmän toimijan.

Mikä vaikuttaa asunnon hinta-arvioon?

Asunnon hinta-arvio on se, minkä välittäjä esittää käytyään paikan päällä. Mitä kokeneempi välittäjä, sitä paremmin hän osaa määrittää asunnon hinnan. Myyjä voi yrittää saada kiinteistövälittäjän nostamaan hinta-arviotaan, mutta se ei yleensä kannata. Jos asuntoa aletaan kaupata ylihintaan, voi se laskea ostajaehdokkaiden kiinnostusta. 

Kiinteistövälittäjä perustaa hinta-arvionsa ainakin seuraavien seikkojen varaan:

 • alueen yleinen hintataso
 • vastaavien asuntojen kysyntä
 • onko kyseessä oma vai vuokrattu tontti
 • tontin koko ja jäljellä oleva rakennusoikeus
 • onko asunto liitetty kunnallistekniikkaan
 • rakennuksen koko ja yleiskunto
 • lisärakennusten määrä ja kunto
 • rakennusmateriaalit
 • tehdyt ja tekemättömät remontit

Et voi vaikuttaa alueen hintatasoon tai kysynnän ja tarjonnan suhteeseen. Voit kuitenkin vaikuttaa siihen, missä kunnossa kiinteistö tai asunto-osake laitetaan myyntiin. Seuraavaksi kerromme remonteista, joilla voit nostaa asunnon hinta-arviota ja yleensä myös toteutuvaa myyntihintaa.

Sisäremontit, joilla on vaikutusta asunnon hinta-arvioon

Osakkeenomistaja voi remontoida asuntoon lähinnä sisältä. Putkiremontit ja muut isommat remontit teetetään kerros- ja rivitaloissa yhtä aikaa, ja niiden ajankohdasta päätetään yhdessä. Myös ikkunaremontit, parvekeremontit ja oviremontit teetetään yhtä aikaa. Voit kuitenkin lasituttaa parvekkeen tai terassin, ja saada siten hieman lisäarvoa asunnolle. 

Sisäremontteja, joilla on vaikutusta asunnon hinta-arvioon ja myyntihintaan, ovat muun muassa keittiöremontti, lattiaremontti, saunaremontti, kylpyhuoneremontti ja pintaremontti.

Kaikki tietävät, että keittiöremontit ja kylpyhuoneremontit ovat kalliita. Asunnon ostajalla ei välttämättä ole halua alkaa teettää tällaisia isoja remontteja heti asunnon ostettuaan. Moni ostajaehdokas haluaa muuttaa heti sisään. Asunnot ovat kalliita, joten rahaa ei ehkä jäisikään keittiön tai märkätilojen uusimiseen, vaikka kylpyhuone olisi ikänsäkin puolesta jo uusimiskunnossa.

Jos olet juuri uusinut keittiön ja märkätilat, voit saada asunnostasi hieman paremman hinnan. Huomaa kuitenkin, että et ole teettämässä remonttia itsellesi. Kaikki persoonalliset ratkaisut on syytä unohtaa, jotta lopputulos miellyttäisi mahdollisimman monia. Okei, eihän asunnon tarvitse miellyttää kuin vain yhtä ostajaa, mutta musta vessanpytty, retroväreissä kylpevä keittiö tai muovimatoilla ja -tapeteilla päällystetty kylpyhuone voivat karkottaa ne vähäisetkin ostajakandidaatit.

Valitse mieluummin vähäeleisiä, nykyaikaisia, vaaleita ja suhteellisen laadukkaita materiaaleja. Suomalaiset rakastavat valoisia ja avaran tuntuisia tiloja, ja vaaleilla pinnoilla tilan tuntua voidaan lisätä.

Lattiaremontti (kuten laminaatin asentaminen muovimaton päälle) ja pintaremontti (kuten seinien, ikkunankarmien ja sisäkaton maalaus) peittävät elämisen jäljet näkyvistä. Lattian uusiminen ja seinien maalaaminen on edullista teettää, ja voipa nämä työt tehdä itsekin. Asunto on pian kuin pakasta vedetty, ja siitä saa otettua hyvät, myyvät valokuvat asuntoilmoitukseen. 

Ulkoremontit, joilla on vaikutusta asunnon hinta-arvioon 

Omakotitalon tai kesämökin omistaja voi parantaa asunnon hinta-arviota teettämällä isot remontit ennen kiinteistön myyntiä. Kannattaa kuitenkin olla realisti. Syrjäseuduilla omakotitalojen ja kuivan maan mökkien hinnat ovat matalia, olipa niitä remontoitu tai ei.

Jos osaat tehdä remontit itse, voit esimerkiksi uusia katon melko edullisin kustannuksin. Kattoremontin teettäminen saattaa maksaa 10 000 euroa. Jos talosta ei edes remontoituna saa yli 15 000 euroa, ei kattoa kannattane uusia. Mahdolliset vuotokohdat tai sellaiseksi muuttua uhkaavat kohdat kannattaa kuitenkin kunnostaa. Jos vanha katto vuotaa ja sen alle syntyy laho- ja homevaurioita, on hyvin mahdollista, ettei kukaan huoli kiinteistöä edes ilmaiseksi.

Koti

Toinen remontti, millä voi parantaa asunnon hinta-arviota, on julkisivuremontti. Rakennuksessa voidaan tarvita myös sokkeliremonttia.

Jos sokkeli on halkeillut ja alimmat hirret ovat lahoja, voi olla aika teettää salaojaremontti. Salaojaremonttikin voi maksaa 10 000 euroa tai enemmän.

Vanhat ikkunat kannattaa uusia. Ikkunaremontin yhteydessä voi toteuttaa myös oviremontin. Yhteensä urakka voi maksaa reilusti yli kymppitonnin.

Onneksi omakotitalojen ja kesämökkien putkiremontit ovat suhteellisen edullisia. Putkiremontin voi teettää ehkä jo 5000 eurolla, mutta se voi vaikuttaa talon hinta-arvioon merkittävästikin.