Siivousfirmojen Valintaopas

Siivous välineitä

Siivousfirmoja on joka lähtöön. Voit valita säännöllisesti – vaikkapa kerran kahdessa viikossa – tapahtuvan kotisiivouksen, mikä tehdään aina saman, tutun siivousalan ammattilaisen toimesta. Siivooja tulee sisään omilla avaimillaan, laittaa paikat kuntoon ja jättää jälkeensä raikkaalta tuoksuvan kodin. Saat kerran kuussa laskun, mikä on kotitalousvähennyskelpoinen. Voit myös tilata netistä kertaluontoisen siivouksen aina tarvittaessa. Klikkaat tilauslomakkeelle kaikki haluamasi palvelut ja valitset sopivan ajankohdan, maksat laskun ja jäät sitten odottamaan siivoojan saapumista, koska siivoojalla ei ole avainta. Kertaluontoinenkin kotisiivous on kotitalousvähennyskelpoinen, kunhan omavastuuosuus täyttyy. 

Kokeile sinäkin, miten ihanaa on tulla vasta siivottuun kotiin, ja varaa kotisiivous Vantaalle! Näillä vinkeillä valitset kotisiivouspalvelun, mihin olet tyytyväinen vielä vuosienkin päästä. Tuttu, luotettava siivooja, joka siivoaa kotisi putipuhtaaksi, on kullanarvoinen apu arjessa.

Siivousfirmat kannattaa kilpailuttaa

Vantaalla ja muualla pääkaupunkiseudulla toimii lukuisia siivousfirmoja. Kilpailuttamalla ne keskenään löydät varmasti juuri sinun tarpeisiisi sopivan siivousyrityksen. Älä keskity pelkkään hintaan, vaan arvioi myös yrityksen kokemusta, sen tarjoamien palvelujen tasoa ja asiakaspalvelun sujuvuutta.

Jos olet tilaamassa säännöllistä siivousta, voi olla, että siivousfirman edustaja tulee käymään paikan päällä. Tällä hän viestii aitoa kiinnostusta sinun tarpeisiisi. Siististi pukeutunut, asiallisesti käyttäytyvä ja ajallaan saapuva edustaja lupaa hyvää. Jos hän jättää tulematta tai saapuu myöhässä, voi olla, että siivousfirmalla on vaikeuksia pitää kiinni sovituista asioista myös muissa tilanteissa. Kirjallinen tarjous, nopea vastaus yhteydenottoosi ja kirjalliset suositukset kertovat ammattimaisesta, luotettavasta ja avoimesta toiminnasta. 

Sinulla saattaa olla edessäsi jopa vuosia kestävä yhteinen taival kotisiivoojasi kanssa. Kysy, voitko nähdä hänet etukäteen. Siivoojalta kannattaa kysyä hänen koulutuksestaan ja kokemuksestaan sekä siitä, mitä hän ajattelee työpaikastaan. Jos sinulle tulee tunne, ettet halua antaa kotisi avainta tälle ihmiselle, kuuntele vaistoasi. 

Vielä ennen sopimuksen allekirjoittamista on hyvä varmistaa, että siivouspalvelu kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Se selvää osoitteesta ytj.fi. Jos paljastuu, että siivouspalvelu ei kuulukaan tähän rekisteriin, et voi vähentää kotisiivousta verotuksessasi. Saatat menettää jopa pari tuhatta euroa tämän takia!  

Miksi ei kannata valita halvinta siivousfirmaa?

Aina ei kannata valita sitä halvinta siivousfirmaa. Tällä hetkellä kotisiivous maksaa edullisimmillaan 34 euroa tunti, eli kotitalousvähennyksen jälkeen kotisiivouksen tuntihinnaksi jää 17 euroa tunti. Tämä hinta koskee yleensä vain vakituisia asiakkaita – kertasiivouksen tuntihinta on todennäköisesti jonkin verran kalliimpi. Jos siivousfirma lupaa tehdä kotisiivouksen tätä edullisemmin, kannattaa olla varovainen: hyvää siivouspalvelua ei voida tuottaa aivan ilmaiseksi. On syytä epäillä, että firma ei maksa kaikkia asianmukaisia veroja ja työntekijämaksuja, tai että he säästävät työvälineiden ja -aineiden laadussa tai esimerkiksi henkilökunnan kouluttamisessa. Voi olla, että firma tinkii työn laadussa ja siihen käytetyssä ajassa. Jälki ei välttämättä ole lainkaan sellaista, kuin sen pitäisi olla, jos kohteessa ollaan sovittua lyhempi aika, tai työ tehdään hutiloiden. Toinen vaihtoehto on, että siivousfirma pitää tuntihintansa matalina, mutta tekee työn tehottomammin ja hitaammin saadakseen enemmän voittoa.

Kannattaa kysyä myös nämä kysymykset

Siivousfirman edustajalta kannattaa kysyä kaikenlaista siivoukseen liittyvää, esimerkiksi sen, onko siivouksen ajankohdassa joustovaraa, ja kuinka paljon etukäteen muutoksista pitää ilmoittaa. On hyvä kysäistä myös siitä, missä asiakkaiden kotien avaimia säilytetään. Et varmasti halua, että avaimesi joutuu vääriin käsiin! 

Hinnoitteluperiaatteet kannattaa myös käydä tarkasti läpi. Jotkin siivousfirmat veloittavat asiakkaalta myös kohteeseen saapumiseen ja sieltä poistumiseen kuluvan ajan. Jos asut puolen tunnin päässä siivoojan lähtöpisteestä, maksat joka kerta ainakin 17 euroa kotisiivoukseen kuluvan ajan päälle. Joillain siivousfirmoilla on tapana laskuttaa erikseen omien siivousaineiden ja siivousvälineiden käyttämisestä. Pesuaineiden (millaisten?) ja työvälineiden tuonti saattaa lisätä yksittäisen siivouskerran hintaa esimerkiksi 24 eurolla. Jos siis siivousfirman edustaja toteaa, että kaksiosi olisi siivottu kahdessa tunnissa, ei kertasiivouksen hinta olekaan 34 vaan 75 euroa tunnin matkakuluineen ja välinekustannuksineen.

Siivousfirman ammattimaisuutta voi arvioida myös kysymällä työjärjestyksestä ja välineistä: ammattilainen käyttää värikoodattuja siivousliinoja, jotta keittiötä ei vahingossa siivottaisi samalla liinalla kuin vessaa. Siivousliinat kuuluisi pestä ainakin 60 asteessa, mieluiten 95 asteessa, ja oikeaoppinen siivousjärjestys on aloittaa puhtaimmista huoneista ja siirtyä hygieniasyistä vasta sitten likaisimpiin tiloihin, kuten vessaan.